Γενική Γραμματέας Γενική Γραμματέας

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών


Γεννήθηκε στα Τρίκαλα και σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως εισαχθείσα υπότροφος του ΙΚΥ.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Επιστήμη και τα Διεθνή Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου (Msc in Economics/Finance) και Αθηνών (UoA Doctoral Program in Economics, MPhil in Economics) και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στα γραφεία της Bloomberg στο Λονδίνο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Συνεργάστηκε ως οικονομολόγος-ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και κατόπιν εργάστηκε στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ως ερευνήτρια και υπεύθυνη οικονομικών εκδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, επιμελήθηκε επιστημονικά δύο συλλογικούς τόμους για το δημόσιο χρέος.
    
Υπήρξε σύμβουλος διεθνών οικονομικών σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα με την εργασία της, ασχολήθηκε εκταταμένα με τη μετάφραση και την επιμέλεια οικονομικών και πολιτικών κειμένων (εργαστήριο διορθωτών-επιμελητών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης). Υπό έκδοση είναι η μετάφραση του βιβλίου «Envisioning Real Utopias», του αμερικανού κοινωνιολόγου Έρικ Όλιν Ράιτ, σε συνεργασία με τον Λ. Κωτσονόπουλο.